Biovegan volgt principes van biologische landbouw maar dan zonder input van bijvoorbeeld dierlijke mest of slachtafval (in de vorm van beenderen- vis- of bloedmeel). De plantaardige input van voedingsstoffen/organisch materiaal komt via bijvoorbeeld groenbemesters en natuur- of groencompost. Meer info op https://www.biocyclische-veganlandbouw.org/
De vragen die ik hieronder beantwoord (ze na en na worden aangevuld):
- Kun je überhaupt wel telen zonder dierlijke mest en slachtafval, gaat dat goed op lange termijn?
- Waarom biovegan teelt?
- Ben je gecertificeerd?
- Wat doe je wel?
- Hoe heb je over biovegan tuinieren geleerd?
Ben je biologisch gecertificeerd?
Ik ben niet gecertificeerd. Gecertificeerd worden is een proces van enkele jaren, relatief duur voor een klein tuinderij en kost administratief veel tijd. Echter, alles wat ik koop qua (natuurlijke) materialen is biologisch gecertificeerd en voldoet aan de standaard van de biologische en biocyclische vegan landbouw.
Onder biologische landbouw zijn bepaalde niet synthetische gifstoffen toegestaan, dit doe ik niet. Ik gebruik geen enkele natuurlijke of synthetische gifstoffen. Ook streef ik naar zo weinig mogelijk fossiele energie te gebruiken. Daarom kies ik ervoor alles met de hand te doen wat mogelijk is (water pompen bijv. niet), en gebruik daar handig en ergonomisch gereedschap voor.
Wat doe je wel?
- Combinatieteelten, waarbij bepaalde combinaties van groente en kruiden elkaar helpen bij het verminderen van vraat, bijvoorbeeld door bepaalde geurstoffen. Denk aan het combineren van wortels en uien, waardoor de wortelvlieg en ui-vlieg hun favoriete groente niet zo snel vinden.
- Vaste plantbedden en minimale bodembewerking. Hierdoor kunnen schimmels, bacteriën en ander (micro)organismen zoals regenwormen zoveel mogelijk ongestoord tot een gezond ecosysteem ontwikkelen. Dit komt het vrijmaken van voedingsstoffen in de bodem ten goede en daarmee ook de planten.
- Ik gebruik plantaardige compost en in het eerste jaar luzerne pellets voor de bemesting.
- Vanggewas en waardplanten . Denk hierbij aan bijvoet, deze trekt bladluizen aan. Hierdoor zullen er lieveheersbeestjes(larve) op af komen die zich daar kunnen voeden en vermeerderen en (hopelijk) de tuin in verspreiden.
- Veel diversiteit aan planten, bloemen en kruiden in de tuin creëren, waardoor allerlei interessante niches ontstaan voor insecten en andere organismen.
- Groenbemesting. Bij een deel bedden gebruik ik als nateelt een mengsel van planten, de zogenaamde groenbemesters. Dit kunnen vlinderbloemigen zijn, die in hun wortelknolletjes stikstof vastleggen, maar ook andere plantenfamilies/soorten die veel organisch materiaal opleveren, de bodem bedekken en beschermen tegen erosie en uitspoeling.
Bij alle bovenstaande punten, zal ik al doende en door te observeren, seizoenen mee te maken en uitproberen moeten leren wat goed werkt op de locatie waar de tuin is.