Skip to content
Menu
Tuinderij 't Mooshöfke
  • Over de Tuinder
  • Groentepakket – Hoe werkt het
  • Aanmelden
  • Solidaire vergoeding
  • Biovegan teelt
  • Welkom!
  • Contact
  • Nieuws
    • Foto’s
  • Steun me
Tuinderij 't Mooshöfke

Solidaire vergoeding

Waarom kies je voor solidaire vergoeding en wat betekent het eigenlijk?

Eerlijk Loon - Toekomstboeren
Het boekje Eerlijk Loon, geschreven door Elske Hageraats, verkrijgbaar via Toekomstboeren. Als je meer wil lezen hierover, er zijn ook artikelen in het NRC (2022), Zembla (2021) en Groentennieuws (2021) verschenen.

Solidaire betaling is een groeiende beweging in Nederland, die is ontstaan op de Ommuurde Tuin.

Na het lezen van het boekje Eerlijk Loon, het kijken van een documentaire over solidaire landbouw en het bijwonen van lezingen over het thema solidaire betaling/vergoeding, geloof ik dat dit een belangrijke stap is naar een vorm van land(op)bouw die toekomstbestendig is. Dit in tegenstelling tot het huidige land(af)bouwmodel. Deze manier van betaling is solidair op meerdere manieren:

  • Met andere oogstdeelnemers. mensen die minder te besteden hebben dragen minder bij, mensen die meer te besteden hebben dragen meer bij. Vers, onbespoten, milieu- en dierenvriendelijk voedsel zou namelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen.
  • Voor de tuinder. Net als bij een deel andere tuinderijen wil ik toewerken naar een eerlijk loon voor degene die het voedsel produceert. Volgens CBS cijfers stoppen iedere dag 3 boeren ermee. Op dit moment werken meer 1/3e van de boeren voor minder dan het minimumloon. Dit percentage ligt op dit moment nog veel hoger bij CSA tuinderijen, die vaak ook niet voor subsidies in aanmerking kunnen komen doordat bijvoorbeeld ze minder dan <1ha land gebruiken.
  • Met toekomstige generaties. Zij hebben ook recht op een leefbare omgeving, op goede lucht, bodem en waterkwaliteit.
  • Met de aarde: de bodem, de planten en alle andere dieren. De kosten die horen bij een voedselsysteem, waarbij waarden zoals compassie, kleinschaligheid, gemeenschap, voedsel- en zaadsoevereiniteit en solidariteit aan de basis staan, worden gezamenlijk betaald.

Welke vergoeding draag ik bij aan CSA tuinderij ’t Mooshöfke?

De prijs van het groentepakket is niet zoals in de supermarkt gekoppeld aan de optelsom van afzonderlijke groenten prijzen. De kosten bij mij zijn gebaseerd op de daadwerkelijke teeltkosten + uren1 die nodig zijn voor een productie die solidair, milieu- en diervriendelijk is. Het is aan de oogstdeelnemer om de prijs te bepalen, de prijsschaal is daarvoor een hulpmiddel. Met de groene stip zijn de kosten gedekt en kan ik naar verwachting een minimumuurloon verdienen2. Ik heb het bewust met open uiteindes gelaten, het bedrag mag lager en hoger zijn. Neem je eigen bruto uurloon en vaste lasten mee in deze afweging. Zo organiseren we samen, op een solidaire manier, een vorm van landbouw die zich voor iedereen loont.

Een prijsindicatie voor het groentepakket, waarbij de groene stip aangeeft waar ik de kosten gedekt krijg en ik een minimumloon (€11) verdien.
  1. Aangezien dit het eerste jaar van de tuinderij is, heb ik nog geen volledig overzicht van de kosten en kan ik niet goed inschatten hoeveel uur werk het is, omgerekend per groentepakket. Dit jaar ga ik goed bijhouden welke werkzaamheden en hoeveel tijd het kost, zodat ik aan het einde van het jaar een overzicht kan maken die als basis kan dienen voor het jaar 2023.
  2. Ik heb me daarom gebaseerd op de ervaringen van andere tuinderijen. Ik gebruik daarom een prijsschaal, met in het midden een bedrag waarop ik alle kosten gedekt krijg en ik verwacht een minimumuurloon van 11 euro te verdienen. Hier zit geen pensioenopbouw of broodfonds mee ingerekend.

De prijs wordt gebaseerd op de volgende onderdelen:

Teeltkosten      +      Uren   +                   9% BTW

Teeltkosten: Denk hierbij aan pacht, compost en plantaardig meststoffen, zaden, pootgoed, gereedschappen, irrigatie, eventuele cursussen en lidmaatschappen. Sommige gereedschappen gaan meerdere jaren mee, dus deze kosten worden over meerdere jaren verdeeld.

De jaarlijkse teeltkosten kunnen variëren. Dit jaar is bijvoorbeeld het pootgoed, dat in verwarmde kassen wordt geteeld, duurder geworden door de hogere gasprijs. Ik wil toewerken naar meer zelf voorzaaien en opkweken, zodat ik minder afhankelijk wordt van de inkoop van pootgoed. Op dit moment heb ik hier de middelen, tijd en expertise nog niet voor.

Uren: Deze tijd is nodig voor het maken van een groentepakket en bestaat o.a. uit: administratie in de winter, bestellingen plaatsen voor zaden & plantgoed, plantenbedden voorbereiden, zaaien, planten, maaien, wieden, irrigatie aanleggen, oogsten, wassen en het pakket samenstellen.

9% BTW: van het totaalbedrag moet ik 9% BTW belasting afstaan.

Een recente documentaire, waarbij Nederlandse tuinders van enkele CSA tuinderijen worden geïnterviewd over hun ervaringen, over wat solidaire betaling betekent en waarom het een belangrijke toevoeging en zelfs voorwaarde is voor toekomstbestendige landbouw.

Recente berichten

  • Hallo wereld!
Voorbereidingen 2022
  • Facebook
  • Instagram
©2023 Tuinderij 't Mooshöfke | Powered by WordPress & Superb Themes